Neuro linguïstisch programmeren

Neuro linguïstisch wil zeggen dat innerlijke ervaringen via zintuigelijke ( neurologische ) processen beleefd worden en dat de taal de ervaringen structureert.

Met “programmeren “wordt aangegeven dat ervaringen in het verleden, die zich hebben vastgezet in het denken en praten opnieuw kunnen worden geordend, waardoor het zicht op en het gevoel bij die ervaringen veranderen.

Voorbeeld: Iemand heeft een bepaalde kijk op een probleem en is “vastgelopen”in het zoeken naar oplossingen. Wij zullen proberen de verstarde blik op de situatie zo te verruimen, dat zich nieuwe oplossingen aandienen. De manier waarop dit gebeurd verschilt per individu.

Doel van de begeleiding is te achterhalen hoe het huidige levens-en ervaringssysteem eruit ziet, waarom het er zo en niet anders uitziet.

Welk evenwicht brengt dit systeem? Ons systeem kan tijdelijk uit zijn evenwicht raken, omdat we bepaalde elementen niet meer zien en/ of voelen. Door onze blik te verruimen en te zoeken naar de verborgen elementen, kan een nieuw evenwicht met nieuwe levensdoelen ontstaan.

We zullen iemands”zijn”en de problemen altijd positief waarderen. De cliënt heeft niet gefaald. Alle nu toe gedane keuzes waren de beste oplossingen, die hij of zij of jullie beiden hadden gevonden. Echter door ook andere verwaarloosde elementen in het systeem een plaats te geven, kan de totale context veranderen en worden ook andere keuzes mogelijk. Dit proces heet feedback geven.

Er is geen mislukking of falen, er is FEEDBACK!


Interesse of vragen?

Via het onderstaande formulier kunt u gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Uw naam *
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres *
Uw vraag of opmerking *
Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code over te typen